ostatnie zadanie pomocy
Ania123 HELP PLIS: Jedna z przekątnych rombu ma 8cm. Trójkąt ma wysokość 6cm i podstawę o 1cm dłuższą od drugiej
przekątnej rombu. Jaką długość powinna mieć druga przekątna rombu, aby pole trójkąta było
mniejsze od pola rombu?
Błagam was na kolana

23 mar 18:09
Qba101: Ja to widzę tak:
Pr=8x/2=4x
Pt=6*(x+1)/2=3x+3
Pt − pole trójkąta
Pr − pole rombu
Pt<Pr
3x+3<4x
3<x
x>3
Odp. Powinna być większa od 3.
23 mar 18:28
Ania123 HELP PLIS: Dobrze zrobiłaś to zadanie!
Brawo ^^
23 mar 19:29
Qba101: Dzięki, ale jestem facetem tak gwoli ścisłości :S
23 mar 19:30