pomoc
Anarion: Stożek o objętości 27 π cm3przecięto płąszczyzną równoległą do podstawy. Płaszczyzna
podzieliła wysokość stożka w stosunku 2:1. Oblicz objętość brył powstałych w wyniku tego
podziału.
23 mar 18:19
archeolog:
28 gru 20:45
:):

h=1/2H, r=1/2R − trójkąty są podobne
wstaw do wzoru na objętość małego stożka
objętość stożka ściętego to objętość dużego − objętość małego
28 gru 21:37
Eta: Zobacz datę postu
28 gru 21:39
:): no patrz, na to nie zwracam uwagi
28 gru 21:47
5-latek: jednak
Mila Tobie lepiej pasuje niz te nawiasy i dwukropki
28 gru 21:52
Martiminiano: Zdecydowanie
28 gru 21:52
:): ale ja nie jestem Mila
28 gru 21:53
5-latek: A ja myslalem ze tak
28 gru 21:55
:): chyba powinnam być trochę dumna, bo Mila zadania rozwiązuje w mig
28 gru 21:56
5-latek: Ależ oczywiście
28 gru 22:00
Mila:
Witajcie. Jestem.
W zadaniu powinno pisać dokładniej o tym podziale.
V
ABS=27π cm
3
| | SP | | 2x | | 2 | |
Stożek DES∼Stożka ABS w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | SO | | 3x | | 3 | |
⇔
| | 2 | | 4 | |
VDES=( |
| )3*27π= |
| *27π=12π |
| | 3 | | 9 | |
V
DES=12πcm
3
V
ABED=27π−12π=15π
Może chodzić o inny podział :
|SP|=1x
|OP|=2x
To rozwiąż sama.
28 gru 23:29