oblicz pole pow. i objetosc bryly
Ania: krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 14cm, a krawędź boczna ostrosłupa
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni. Oblicz pole powierzchnii i objętość ostrosłupa.
23 mar 22:08
archeolog:
28 gru 20:41
megakorki.pl: Liczymy przekątną d kwadratu, który jest w podstawie d=14√2 . Teraz aby wyliczyć wysokość
ostrosłupa korzystamy z funkcji tgα=H0,5d , pamiętamy, że α=600 zatem H=7√2. Objętość
to iloczyn 1/3 Pola podstawy i wysokości H. V=1/3(14)2(7√2) pozdrawiam serdecznie
megakorki.pl
29 gru 12:29