Stereometria
Patysia: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Ściana boczna ADS jest trójkątem równobocznym o
polu 81
√3 leżącym w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość tego
ostrosłupa.
Jakieś dziwności mi wychodzą...

Gdyby ktoś mógł to porosiłabym o rysunek, bo chyba też mam
zły...
23 mar 18:24
Patysia: Pomoze ktos ?
23 mar 18:38
Patysia: Może ktoś podpowiedzieć ?;>
25 mar 15:21
Patysia:

Zaczęłam robić tak:
Pole trójkąta ADS jest równe 81
√3
Jest on trójkątem równobocznym czyli |AD| = |DS| = |AS|
czyli a = 18
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat, więc |BD| = |CD| = | BC| = |AB| = 18
P
p = a
2
P
p = 324
potem obliczyłam długość wysokości trójkąta bocznego ADS, czyli h = |ES|
h = 9
√3
|OE| = 9
|OS| = H
H
2 = |OE|
2 + h
2
H = 18
V = 1944
A poprawny wynik ma wynosić972
√3
25 mar 16:03
Patysia: ICSP pomożesz ?;>
25 mar 16:05
Ajtek: |OS| nie jest wysokością ostrosłupa

Tutaj wysokość to |ES|
25 mar 16:07
Patysia: Aaaaa, oo rany...
25 mar 16:11
Ajtek: Wyszło poprawnie teraz?
25 mar 16:13
Patysia: Oczywiście

Dziękuje.
25 mar 16:15
Ajtek: Nie ma za co

.
25 mar 16:20