liczba rozwiazan w zaleznosci od parametru a
cymbalek92: podaj liczbe rozwiazan w zaleznosci od parametru a:
(m2−1)x2 + (m−1)x− m4=0
bardzo prosze o wyliczenie, moga byc same wyniki, chce tylko sprawdzic czy dobrze wyliczylem
dziekuje
23 mar 16:10
cymbalek92: ponawiam , bardzo prosze o pomoc
23 mar 16:14
Godzio:
m = 1 −− brak rozwiązań
m = −1 −− 1 rozwiązanie
m ≠ {−1,1} Δ > 0 −− 2 rozwiązania
m ≠ {−1,1} Δ = 0 −− 1 rozwiązanie
m ≠ {−1,1} Δ < 0 −− brak rozwiązań
23 mar 16:21
cymbalek92: dzieki
23 mar 16:22
cymbalek92: dlaczego po obliczeniu delty, mam calkiem inne przedzialy ?
tak rozbilem delte
(m
2+2m−1)(m−1)
23 mar 16:47
cymbalek92: 

?
23 mar 16:56
Godzio: Delta jest dobrze policzona, w czym problem ?
23 mar 16:57
cymbalek92: miejsca zerowe z delty wychodza
−1−√2
−1+√2
1
to dlaczego podane przez Ciebie przedzialy sa inne?
23 mar 17:01
cymbalek92: Treść zadania powinna być inna,
Podaj liczbe rozwiazan, w zaleznosci od parametru m
23 mar 17:07
cymbalek92: godzio dasz rade teraz podac wyniki?, przepraszam za pomylke
23 mar 17:09
cymbalek92: ponawiam, ktos pomoze?
23 mar 17:13
;): przeciez Godzio wszystko Ci napisal ze dla
Δ>0 ma 2 pierwiastki
dla Δ=0 1 pierwiastek
dla Δ<0 nie ma
23 mar 17:17
nieprzytomny: on to wyliczyl dla parametru a, a mi zalezy dla parametru "m"
23 mar 17:19
;): dla jakiego a chyba pokazane jest ze dla parametru m Ci napisal
23 mar 17:21
nieprzytomny: nie rozumiesz, zobacz on to wyliczyl dla a=m2−1 ..
podstaw sobie i zobacz
a mam zadanie, oblicz w zaleznosci od parametru m, hmmmm,
23 mar 17:23
;): dla jakiego a
dla m=1 nie ma rozwiazan
dla m=−1 ma 1 rozwiazanie bo jest to f.liniowa
teraz sprwadzamy dla f.kwadratowej czyli wspolczynnik a≠0 stad m≠±1
liczysz Δ robisz nierowonosc Δ>0 wtedy ma 2 pierwiastki dla Δ=0 ma 1 Δ<0 nie ma
23 mar 17:27
;): (m+1+√2)(m+1−√2)(m−1)>0 ←2 rozwiazania
(m+1+√2)(m+1−√2)(m−1)=0 ←1 rozwiaznie
(m+1+√2)(m+1−√2)(m−1)<0← brak rozwiazan
23 mar 17:36
;): i gdzie TU MASZ PARAMETR "A" NIBY?
23 mar 17:37
nieprzytomny: hmm, musze to przeanalizować
23 mar 17:42