geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej
amy: Może mi ktoś wyjaśnić jak obliczyć r ?
wyznacz współrzędne środka i promień o równaniu x
2+y
2−8x+6y=0
Środek okręgu (S) już obliczyłam, tylko teraz nie wiem jak obliczyć r, pomoże ktoś ?
23 mar 21:29
23 mar 21:38
dero2005:
x2−8x+16−16+y2+6x+9−9 = 0
(x−4)2 + (y+3)2 − 25 = 0
(x−4)2 + (y+3)2 = 25
S=(4,−3) r = 5
23 mar 22:13
Gustlik: Dero, sorki, ale moetoda "dodaj−odejmij" jest najmniej przejrzysta. Amy teraz się głowi, skąd
wziąłeś to "+16−16" i "+9−9"? i Dlaczego "+16−16" a nie "+7−7"? Ja to wiem i Ty to wiesz, skąd
to sie wzięło, ale uczeń nie wie, skąd te liczby, proponuję więc gotowe wzory − Eta podała
link do mojego postu, gdzie wyprowadziłem wzory pozwalajace na przeliczenie tych
współczynników − nie trzeba wymyślać liczb do "dodawania i odejmowania" tylko podstawić do
wzoru i gotowe. Pozdrawiam

.
24 mar 01:20