matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
m.:
rozwiąż równanie: sin6x−cos6x=−1 jeszcze raz proszę o Waszą pomoc
23 mar 21:30
m.:
ktoś zna rozwiązanie?
23 mar 22:01
Eta:
π
cos6x= sin(
−6x)
2
zastosuj wzór na różnicę sinusów
a+b
b−a
sina−sinb= 2cos
*sin
2
2
π
π
2cos
*sin(
−6x)= −1
4
4
π
√
2
sin(
−6x)= −
4
2
dokończ.....
23 mar 22:34
Godzio:
√
2
√
2
√
2
(
sin6x −
cos6x) = − 1
2
2
π
√
2
sin(6x −
) = −
4
2
α + β
α − β
sinα − sinβ = 2cos
* sin
2
2
23 mar 22:40
m.:
dziękuję Wam bardzo!
23 mar 22:49