Pytanie
Godzio :
Mam pytanie do zadania, chodzi o poprawność wykonania:
Rzucamy 9 razy symetryczną 6−ścienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdym
trzech kolejnych rzutach otrzymamy trzy różne liczby oczek:
|Ω| = 6
9
A:
(1−3) (2−4) (3−5) (4−6) (5−7) (6−8) (7−9) −− takie są kolejne 3 rzuty,
W pierwszym rzucie może wypaść 6 różnych oczek, w drugim już 5 (1 inny niż w pierwszym), w
trzecim 4
1 − 3: 6 * 5 * 4
W drugim rzucie wypadnie 5 wyników, w trzecim 4, to w czwartym może wypaść znów 6:
2 − 4: = 5 * 4 * 6
W trzecim wypadnie 4, w czwartym 6, to w piąty może znów 5:
3 − 5: = 4 * 6 * 5
Łącznie:
|A| = 7 * 6 * 5 * 4
| | |A| | | 7 * 5 * 4 | | 140 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 68 | | 68 | |
Dobrze ?