narysować wykres funkcji cos
goldenfille: Narysuj wykres funkcji g(x)=cosπx i podaj własności funkcji. Prosze o pomoc
23 mar 22:17
Sabin: Czy na pewno taki jest wzór tej funkcji?
23 mar 22:49
goldenfille: tak, na pewno jest taki..
23 mar 22:51
23 mar 22:52
Sabin:
Ogolnie jest tak, ze jak masz wzor typu cos(ax) gdzie a > 1, to wykres "ściskasz" a razy. Czyli
np jak dla cosx miejsce zerowe jest w π/2, 3π/2, 5π/2 itd, to dla cos2x bedzie w π/4, 3π/4
itd. No i teraz Twoje zadanie to ścieśnić ten wykres π razy co jest niezbyt ciekawym zadaniem,
dlatego pytałem się czy aby na pewno jest ok.
23 mar 22:54
goldenfille: dzieki wielkie!
23 mar 22:54
morfepl: zależy jak to wygląda, bo może być różnie np
g(x)=cosπ*x to funkcja stała
g(x)=cos(πx) wykres będzie wyglądał tak, że dla 12 będzie jak π2, dla 1 jak π
itd czyli taki ścieśniony
23 mar 22:55
Sabin: Podpowiem jeszcze tylko tyle, że miejsca zerowe będą w 1/2, 3/2, 5/2 itd.
23 mar 22:56
goldenfille: hm mam podane cosπx a nie cos(πx).... dziekuję za pomoc, jesteście wspaniali!
23 mar 23:00
Sabin:
Może faktycznie trochę na wyrost założyłem że to jest g(x) = cos(πx). Jeśli to g(x) = cosπx to
wtedy masz cosπ = −1 czyli g(x) = −x
23 mar 23:02