Rozwiąż nierówność.
Roberto: Czy ktoś mógłby mi pomóc i wyjaśnić łopatologicznie od podstaw jak rozwiązać tą nierówność?
−12x2−x+1<0
23 mar 11:50
jo: Zamień na równość i znajdź pierwiastki (w tym przypadku za pomocą Δ). Zapisz tutaj rozwiązanie.
23 mar 11:56
Loles: wykorzystaj wzór na Δ=b2−4ac
(−1)2−4*(−12)*1=1+24=25 i teraz z tego pierwiastek = 5
x1, x2
wystarczająco łopatologicznie?
23 mar 12:11
jo: Źle obliczyłeś Δ...
23 mar 12:13
jo: Roberto, rozwiązujesz?
23 mar 12:13
Loles: fakt

ale też ładnie wychodzi 49 ⇒
√Δ=7
23 mar 12:14
Roberto:
Δ=(−1)
2−4*(−12)*1
Δ=1+48
Δ=49
| | −(−1)2−√49 | | 1−7 | | −6 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(−12) | | −24 | | −24 | | 4 | |
| | −(−1)2+√49 | | 1+7 | | 6 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(−12) | | −24 | | −24 | | −4 | |
Proszę sprawdź czy dobrze jest
23 mar 12:18
Loles: nie podstawiaj √49 tylko 7
23 mar 12:19
Loles: o jeny no dobrze dobrze jest ;x
23 mar 12:20
Loles: wróc...
23 mar 12:20
Loles: x1=−b−√Δ/2*a
x2=−b+√Δ/2*a
23 mar 12:21
23 mar 12:22
Loles: x1=−6/−24=1/4
x2=8/−24=−1/3
23 mar 12:23
Roberto: Dziękuję zrozumiałem teraz
23 mar 12:24
jo:

Teraz zauważ, iż wykresem funkcji kwadratowej jest parabola a w tym przypadku ma ramiona
skierowane w dół (gdyż współczynnik a=−12 jest < 0).
| | 1 | | 1 | |
Rozwiązanie: x ∊ (−∞, − |
| ) ∪ ( |
| , ∞) |
| | 3 | | 4 | |
23 mar 12:29