pomocy w zadaniu
Kamil: Pomoże mi ktoś w zadaniu?
W trapez równoramienny o przekątnej długości 13 cm można wpisać okrąg. Odcinek łączący środki
ramion trapezu ma długość 12 cm. Oblicz długość ramienia i pole tego trapezu
23 mar 17:10
uhu:
23 mar 17:13
uhu: zielony odcinek ma długość a+b2 czyli 12, stąd możesz wyliczyć h
23 mar 17:14
Kamil: aha,racja dziękuje
23 mar 17:16
uhu: z faktu że można w niego wpisać okrąg mamy 2c=a+b, >> 4c=24, c=6
23 mar 17:16
uhu: 2c=24, c=12 tak ma być
23 mar 17:17
Kamil: wyliczyłyłem x=5,co dalej?
23 mar 17:18
Kamil: aha,zaraz to przeanalizuję,ale dziękuje za info
23 mar 17:19
uhu: x czyli wysokość ? jeśli masz wysokość to masz już wszystko potrzebne do obliczenia pola bo
a+b2 jest podane
23 mar 17:20
Kamil: jednego nie mogę zrozumieć,skąd to−> 4c=24, c=6 ?
23 mar 17:21
Kamil: tak,x to wysokość,już zmieniam na "h" sory.
23 mar 17:21
uhu: to był mój błąd napisałem niżej jak jest poprawnie, a+b2=12 >> a+b=24, a+b=2c, >> c=12
23 mar 17:22
Kamil: juużż teraz czaję,pomyłka była,sory,że tak zawracam głowę,już rozumiem,dalej dam radę,także
wielkie dzięki za pomoc!
23 mar 17:23
uhu: spoko jak co pisz
23 mar 17:23
Kamil: ojej jakie proste zadanie,dzięęęęki!
23 mar 17:24
Kamil: Jakbyś mógł spojrzeć jeszcze na jedno zadanie:
Pole przekroju osiowego stożka jest π√3 razy mniejsze od pola powierzchni całkowitej tego
stożka. Wyznacz miarę kąta,jaki tworzy promień podstawy z tworzącą stożka.
23 mar 17:27
uhu: oj przestrzenna to nie do mnie ^^
23 mar 17:36
Kamil: rozumiem
23 mar 17:49