pi | ||
obliczyc wartosci funkcji trygonometrycznych kąta | . | |
n |
an | pi | |||
wpisanego w kolo o promieniu R=1 to | bedzie linia sinusa kąta | a apotema | ||
2 | n |
an2 | ||
ln=√1− | bedzie linia cosinusa | |
4 |
pi | an | pi | an2 | |||||
Wiec sin | = | cos | =√1− | |||||
n | 2 | n | 4 |
pi | ||
cos36= | ||
5 |
5−√5 | 1 | 3+√5 | ||||
wiec dla n=5 a5= √ | i l5= | √ | ||||
2 | 2 | 2 |
√5+1 | ||
to cos 36= | ||
4 |
pi | ||
Natomiast cos72=sin18 =sin | ||
10 |
√5−1 | 1 | 5+√5 | ||||
dla n=10 a10= | i l10= | √ | to wedlug wzoru | |||
2 | 2 | 2 |
pi | √5−1 | |||
sin | =sin18= | |||
10 | 4 |
√5+1 | √5−1 | 2√5 | √5 | |||||
wobec tego cos36+cos72= | + | = | = | |||||
4 | 4 | 4 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |