Rozwiąż równanie.
Roberto: Teraz z kolei mam problem z rozwiązaniem tego równania, też bardzo proszę o pomoc krok po
kroku.
x3−x2−9x−9=0
23 mar 12:45
uhu: pierwszy pierwiastek to 1
(x3−x2−9x−9):(x−1)=x2−9 −−−> (x−3)(x+3) (wz skroconego mnozenia)
ostatecznie W(x)=(x−1)(x+3)(x−3)
23 mar 12:49
Jack:
W(1)≠0
23 mar 12:52
Roberto: A można tak krok po kroku?

Co do czego, z czym i jak
23 mar 12:53
jo: Sprawdź dokładnie czy dobrze znaki przepisałeś...
23 mar 12:53
Roberto: Wygląda na to, że dobrze, ale mogłem się pomylić przy przepisywaniu zadania od kolegi
23 mar 12:55
Jack:
prawie na pewno się walnąłeś
23 mar 12:56
Roberto: No nic, to przeprawcie zadanie na tak jak uważacie, że powinno być. I wyjaśnijcie mi jak takie
zadania rozwiązywać.
23 mar 12:58
uhu: tam jest chyba +9 na końcu, i wtedy x2(x−1)−9(x−1)=0 (wyciagasz x−1 "przed nawias")
(x−1)(x2−9)=0
(x−1)(x−3)(x+3)=0
23 mar 12:59
jo: x3−x2−9x+9 = 0
x2(x−1)−9(x−1) = 0
(x2−9)(x−1) = 0
(x−3)(x+3)(x−1) = 0
Rozw. x1 = 3
x2 = −3
x3 = 1
23 mar 13:02
Roberto: Myślę, że coś zrozumiałem

Możecie mi dać zadanie do rozwiązania, ja je zrobię i sprawdzicie
mi wynik?
23 mar 13:05
uhu: 3x3−3x2+27x−27=0
23 mar 13:07
23 mar 13:08
uhu: 3x3−3x2−27x+27=0 to zrob tamto olej
23 mar 13:08
Roberto: 3x3−3x2−27x−27=0
3x2(x−1)−27(x−1)=0
(3x2−27)(x−1)=0
i tu mam dylemat, jak rozbić (3x2−27)
23 mar 13:18
Jack:
3 przed nawias i wzór skr. mnożenia
23 mar 13:20
uhu: wyciąg 3(x2−9)
23 mar 13:20
Roberto:
3(x2−9)(x−1) = 0
3(x−3)(x+3)(x−1) = 0
I z tego mogę już wyczytać rozwiązanie, tak?
23 mar 13:26
uhu: tak
23 mar 14:12