Oblicz pochodną funkcji
Ewelina: y=cos√x oraz y=(x+3x5)(x7−√x+1/x3)
23 mar 21:52
Sabin:
| | 1 | |
pierwsza: y' = −sin√x * |
|
|
| | 2√x | |
druga: zapisz
√x jako x
1/2 oraz 1/x
3 jako x
−3, wymnóż wszystko z zachowaniem reguł
działań na potęgach a potem licz każdą pochodną osobno ze wzoru (x
n)' = nx
n−1
23 mar 23:08
morfepl: a nie łatwiej ze wzoru na pochodną iloczynu funkcji?
23 mar 23:15
Sabin:
Oczywiscie ze tak, jesli umiesz stosowac wzor. Sposob podany przeze mnie jest deczko bezmyslny,
ale chyba mimo wszystko trudniej sie pomylic.
23 mar 23:18