Funkcje
tlik: Mam pewne pytanie dotyczące funkcji trygonometrycznych. Rozwiązałem zadanie i chciałbym się
upewnić.
Mam równanie postaci: 3tg
α + 8tg& − 3 = o
tgα=t
| | 1 | |
Pierwiastki równania to: t1 = −3 lub t2 = |
| |
| | 3 | |
I teraz pytanie, dlaczego odrzucamy wynik ujemny ? Jest to pytanie banalne, ale chciałbym nie
mieć żadnych niejasności.
Pozdrawiam.
23 mar 17:57
tlik: 3tg2α + 8tgα − 3 = 0
23 mar 17:58
Sabin:
A dlaczego mielibyśmy go odrzucać? Nie masz nałożonego jakiegoś dodatkowego warunku? (kąt
ostry, czy coś)
23 mar 22:34