Przedstawiam jeden ze sposobów rozwiązania zadania.
Odcinek równoległy do podstaw, przechodzący przez punkt przecięcia przekątnych i łączący
ramiona trapezu ma długość równą średniej harmonicznej długości podstaw, czyli:
| 2*2a*a | 2 | |||
|EF| = 2c = | ⇒ c = | a | ||
| 2a + a | 3 |
| 1 | 1 | |||
PABS = | *2a*2h = 2ah, PCDS = | ah, | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 3 | 2 | |||||
PASD = PBCS = PASE + PESD = | c*2h + | c*h = | * | a*h = ah | ||||
| 2 | 2 | 2 | 3 |
| 1 | 9 | |||
Pole trapezu 36 = 2ah + | ah + ah + ah ⇒ 36 = | ah ⇒ ah = 8 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
PABS = 2*8 = 16, PCDS = | *8 = 4, PASD = PBCS = 8 | |
| 2 |
Inny sposób.
| 1 | ||
Skala podobieństwa trójkątów o polach P1 i P2 jest równa | , | |
| 2 |
| P1 | 1 | |||
stąd | = | ⇒ P2 = 4P1 | ||
| P2 | 4 |