:(
Podstawą ostrosłupa ABCDE jest prostokąt ABCD taki że AB do AD = 1:3. Punkt F jest środkiem
krawędzi AD. Odcinek EF jest wysokością ostrosłupa. Oblicz objętość ostrosłupa jeśli wiadomo
że długość AE=15 BE = 17.
nie potrafię rozwiązać tego zadania
:(
jeżeli EF jest wysokością ostrosłupa to znaczy, że ściana AED nachylona jest do płaszczyzny
podstawy pod kątem 90 stopni; punkt F jest rzutem punktu E w pionie czyli
ΔAFE jest trójkątem prostokątnym, możemy z tw. Pitagorasa wyznaczyc wysokość ostrosłupa:
| x2 | x | ||
+ H2 = 225 => H = 15 − | |||
| 4 | 2 |