1sposób)
| a2 −6b2 | a | b | |||
= | −6* | = −1
| |||
| ab | b | a |
| a | ||
podstawiamy za | = t , t>0 z założenia
| |
| b |
| b | 1 | |||
to: | = | |||
| a | t |
| 1 | ||
i mamy: t−6* | = −1 /*t
| |
| t |
| a | ||
zatem | = 2
| |
| b |
| b | 1 | |||
i | = | |||
| a | 2 |
| a2+4b2 | a | 2b | 1 | 1 | ||||||
teraz : | = | + | =2* | + 2* | = 1+1= 2
| |||||
| 2ab | 2b | a | 2 | 2 |
| a2−6b2 | |
= −1 / *ab
| |
| ab |
| −b+5b | ||
a1= | = 2b
| |
| 2 |
| −b−5b | ||
a2= | = −3b −−−− odrzucamy, bo a >0 z założenia
| |
| 2 |
| a2+4b2 | (2b)2+4b2 | 8b2 | ||||
czyli: | = | = | = 2
| |||
| 2ab | 2*2b*b | 4b2 |