matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.10.2011
Zadania
Odp.
4
aaaa:
xy+5x+2y+3=0 wszystkie pary liczb x,y spelniajace rownanie.
0
Alexa:
Witam, chciałabym poprosić o pomoc z tym zadaniem, bo o ile z liczbami jeszcze mi wychodziło, to gdy ich zabrakło zaczęły wychodzić same dziwy
Będę bardzo wdzięczna.
7
Damian:
wiedząc , ze log
5
4=a i log
14
=b , wyznacz za pomoca liczby a , b liczbe log
5
7 .Prosze o pomoc i wyjaśnienie
25
Tancerz:
Zadanie dla Godzia
Słyszłem od innych forumowiczów że jesteś dobry z matmy
2
agusiek:
6
danonek:
:::rysunek::: a)Podaj dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje najmniejszą wartość;
12
Problemowa:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = x
2
+ (3m−2)x +m +2. Wyznacz w zależności od parametru m wzór funkcji g(m) = 1/x
1
+ 1/x
2
, gdzie x
1
i x
2
są różnymi miejscami zerowymi
3
zuzia:
:::rysunek::: Prosze o zrobienie i wytlumaczenie... Przekątna prostopadłościanu ma dlugosc 2 i tworzy z
3
Grześ1992:
[niby łatwe] Podać (naturalne) dziedziny funkcji:
2
y=arcsin
i jeśli można co tzn. arc ? Jestem na budownictwie na 1 roku i pomału
x
zaczynam się uczyć, a występuje to dosyć często w zadaniach
7
Problemowa:
Dana jest funkcja f(x) = 2
−
x
− 1 dla x > 0 −x
2
− 4x dla x ≤ 0
1
danonek:
:::rysunek::: Na podstawie wykresu funkcji kwwadratowej f określ jej wzór: Parabola przechodzi przez 1 a jej
11
zet:
Witam, może ktoś wytłumaczyć zadanie z dowodem nie wprost? Nigdy nie robiłem nic z tej kategorii zadań, więc nie wiem jak się za to zabrać,jedynie wykazałem że
√
3
jest niewymierna
13
Pepsi2092:
Ciag (an) określony jest w następujacy sposób: n−ty wyraz ciągu (an) jest równy liczbie liczb pierwszych nie większych on n. Jak zapisac wzór ogólny tego ciagu? Wiem, ze zadanie da się
6
Problemowa:
Dana jest funkcja f(x) = |sin(x)−0,5| Podaj miejsce zerowe funkcji f w przedziale <−360
0
,360
0
>
2
asik:
naszkicuj wykres proporcjonalności odwrotnej γ=
4
x
i odczytaj rozwiązanie równania
4
x
=−2 oraz rozwiązanie nierówności
4
x
≤1
2
zadanie:
czy jak rysujecie graficznie zbior A\B to rysujecie jakies linie przerywane?
15
qam:
Witam, Otóż mam problem z kilkoma działaniami na logarytmach, mam nadzieję, że ktoś pomoże mi je
8
kras:
wykaż że 78
6
− 23
6
jest podzielne przez 5555 korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
10
KarO:
Jakie są dobre wyniki tych działań bo za każdym razem wychodzi mi co innego 1)5
x
+5
3x
<30
4
zelek:
Miejscem zerowym funkcji kwadratowej f są liczby −6 oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia:
3*f(94)
f(−24)
nie wiem w ogóle o co chodzi
3
Nina:
Jaka jest dziedzina ? Tzn. poprawnie obliczona dziedzina
1
y=
log(e
3x
−1)
5
Kasia:
Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej k przechodzącej przez punkt A. a) k: y= 2x − 3 A: (−1, 3)
4
???:
Oblicz korzystając z wzorow skroconego mnozenia:
1
Olunia2345:
podstawą graniastosłupa jest prostokąt którego jeden z boków jest o dwa dłuższy od drugiego. Przekątna tego prostokąta tworzy z jego dłuższym bokiem kąt o mierze 30 stopni. Przekątna
2
Gożelka:
Samochód o mocy silnika 100W,porusza się ze stała prędkością 60km/h.Jaka siła musi działać na samochód,aby poruszał się z taką prędkością?
1
Gożelka:
Załóżmy że siła grawitacyjna jest na małych odległosciach od ziemi stała.Ciało spada swobodnie na ziemię z wysokości H.Jaką będzie miało energię kinetyczną tuż przed zderzeniem z ziemią ?
2
Pepsi2092:
Witam. Standardowo, codziennie jedno zadanie
jak mam polecenie : O ile procent trzeci wyraz ciągu an jest większy od wyrazu drugiego, jesli wzór na n−ty wyraz ciągu jest taki
1
Piotrek:
Ile razy energia kinetyczna piłki o masie m=2kg ,rzuconej z prędkością v=10m/s jest mniejsza od energii ciała o masie m
1
=1kg wystrzelonego z predkoscia v
1
=20m/s
2
tadeusz:
Balon opada ze stała prędkością. Jaką mase m balastu należy wyrzucić, aby balon zaczął się wynosić z tą samą prędkością?Masa balonu wynosi 300 kg , a siła wyporu 2900N
2
Mateusz:
Niech ktorys z moderatorów usunie wpis "Klawisza" tu:
http://matematyka.pisz.pl/forum/103375.html
5
7733:
Co robię źle? Zadanie:
2
Piotrek:
rozwiąż nierówność 2(|1−x| + 1) > |1−x| + 3
6
qam:
Proszę o pomoc w zadaniu: Wiedząc, że log 2 wynosi w przybliżeniu 0,301, oblicz wartość liczb:
1
Kaziu:
:::rysunek::: oblicz kąt B (beta)B
12
buba:
Największa i najmniejsza wartość funkcji f(x) = x
2
− 6x + 8
2
tadeusz:
jadąc z prędkością v=72 km/h samochód hamuje na drodze s=50.oblicz współczynnik tarcia kół o podłoże
10
Stachu:
Proszę o pomoc Dane są wektory a= (3 ;4 ;5) i b= ( −1; 2: 6). Określ kąt między wektorem a i b . Długość
7
Marta:
Jeżeli α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest. Udowodnij rozwiązując tożsamości.
3
Out:
Witam, mam problem z zadaniem 9 z 44 strony. Poniżej link do tego zadania na Google books. Jest to zadanie z podobieństwa figur. Bardzo proszę o pomoc.
9
Delisle:
log
5
x + 3
log
3
y
= 7 x
y
= 5
12
1
janek21:
Wiedząc że P(A)=0,25 P(B)=0,(3), P(B−A)=0,4 oblicz P(A−B)
1
Monia:
Trzy liczby ciąg arytmetyczny. Ich suma jest równa 15. Jeśli pierwszą i trzecią liczbę pozostawimy bez zmian, a drugą pomniejszymy o jeden to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
1
kkk33:
dwóch graczy zaobyło w jednym zezonie 100bramek kluby za każdą wypłacały im pieniądze. Po sezonie okazało się że otrzymali równe kwoty za strzelone bramki. Gdyby pierwszy zdobył tyle
0
kamil:
:::rysunek::: ]Dwa okręgi styczne zewnętrznie mają promienie r=4 i R=12. Prosta AB jet wspólną styczną tych
3
natalia:
oblicz przyspieszenie samochodu który zmienił szybkość z prędkości 10m/s do 30 m/s w ciągu 2 sekund jeszcze mam to zaznaczyc na wykresie
1
55555:
W pewnej zabawie dziewczyna biorąca udział w tej zabawie zadaje dwa pytania każdemu chłopcu uczestniczącemu w zabawie a każdy chłopiec zadaje jedno każdej dziewczynie ( dziewczyny
1
nomatematyk:
Podaj wzór asymptop:
2
natalia:
√10 i jeszcze w pierwiastku jest 3na górze, bardzo proszę o pomoc oraz w dwóch pozostałych 2√za pierwiastkiem ułamek pięć piątych
1
mmm...:
W wyniku analiz rynkowych skonstruowano dwie funkcji określające miesięcznie zapotrzebowanie rynku (popyt) na szynkę (w tonach) oraz wielkośc miesięcznych dostaw (podaż) szynki na rynek
1
BethP:
Punkty A, B, C są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołka D i obwód równoległoboku, gdy A(−2, 3), (7,2), (0,5)
1
tadeusz:
Jaka będzie prędkość (wartość i kierunek) ciała rzuconego poziomo z prędkością początkową v
o
=30m/s po czasie t=4s ruchu ?
2
hose:
ctg
3
x=3ctgx
2
BethP:
1. Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o długościach 17 i 26 przecinają się pod kątem 30st.
1
monia:
Stosunek obwodu dwóch kwadratów jest równy 1:3. Oblicz długość boku każdego z nich, jeśli suma pól tych kwadratów wynosi 160cm
2
.
1
Maja1:
Oblicz wysokość z jakiej musiałoby spaść ciało aby uzyskać prędkość v=36km/h
3
Maja:
księżyc obiega ziemię w ciagu T=28dni, po orbicie o średnim promieniu r=384000km. oblicz jego przyspieszenie dośrodkowe
0
Maja:
księżyc obiega ziemię w ciagu T=28dni, po orbicie o średnim promieniu r=384000km. oblicz jego przyspieszenie dośrodkowe
2
hose:
Rozwiąż równanie: sin
2
(
1
2
x)+1=2sin(
1
2
x)
0
Gośka:
Proszę o pomoc ; ) W klasie IIIb, liczącej mniej niż 30 osób, jest 15 dziewcząt i pewna liczba chłopców. Wybieramy losowo dwuosobową delegację tej klasy. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że
2
Gośka:
Proszę o pomoc ; ) W klasie IIIb, liczącej mniej niż 30 osób, jest 15 dziewcząt i pewna liczba chłopców. Wybieramy losowo dwuosobową delegację tej klasy. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że
2
patas:
Siema! Mam problem z jednym zadaniem:
1
Arbuz...:
Niech x (x>0) oznacza długość jednego boku prostokąta o polu równym 30. Przedstaw za pomocą wzoru zależność y od x jeśli y oznacza :
5
Natalisamosia:
Witam czy pomoze mi ktoś w zadaniu z fizyki ?bardzo prośliłbym o pomoc zad.echo powróciło po 4s od chwili wydania dzwieku predkosc dzwieku wynosi 340m
1
Taro:
:::rysunek::: Oblicz prędkość ciała (zakładjaąc ze v
o
=0) po 10s ,jeżeli przyspieszenie ciała zmienilo sie
2
Cath:
Sumę przedziałów (−
∞
;−2> u <2;+
∞
) można zapisać nierównością?
2
Cath:
80% liczby
3
√
1
91
125
+1
1
5
wynosi?
1
rufus:
Oblicz pole powierzchni podłogi w klasie o wymiarach 6 m x 9 m. Jaką powierzchnię kartki w cm2 zajmie plan tej podłogi w skali 1:200? Jle wynosi stosunek powierzchni podlogi do pola obrazu
3
Cath:
Liczba, której 25% wynosi (2−
5
6
)
−
1 jest równa?
7
laura:
Suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17. znajdź te liczby.
11
pinio:
Wyznacz dziedzinę funkcji: f(x)=
√
−x
3
−4x+2x
2
+8
12
Karola:
x+1
1
Rozwiąż równanie:
=
4x
x−1
Doszłam do tego i nie wiem co dalej. 4x=(x+1)(x−1)
3
Marta:
Mam prośbę o wytłumaczenie jak zrobić zadania. zad.1 Do wykresu funkcji wykładniczej f(x) = a
x
należy punkt A=(3; 9). Wobec tego "a" równa
3
zet:
jak się zamieniało takie ułamki okresowe na zwykłe? np 0,41(6) tutaj akurat nie pamiętam bo dawno nie robiłem nic takiego,ale jak bym miał np
1
Jacek Fedor:
witam, mam problem dot. rozwiazania. Zadanie brzmi "ze zbioru liczb ( 1,2,3,4,5,6,7,8,9) wybieramy losowo liczbe. Oblicz prawdopobienstwo wylosowania liczby która przy dzieleniu przez
2
Kinga:
Zad 1) W pudełku z maskotkami były misie i pieski, przy czym misiów było trzy razy więcej niż piesków. Wybieramy losowo kolejno bez zwracania dwie maskotki. Prawdopodobieństwo zdarzenia,
4
:| chemia:
Proszę o pomoc
2
Kinga:
Proszę o pomoc
1) Sześciu pasażerów: A, B, C, D, E, F wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
1
hose:
Rozwiąż równanie: cos
2
3x −
1
2
cos3x = 0
1
:| chemia:
Witam Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadnia z chemii:
0
rufus:
Oblicz pole powierzchni podłogi w klasie o wymiarach 6 m x 9 m. Jaką powierzchnię kartki w cm2 zajmie plan tej podłogi w skali 1:200? Jle wynosi stosunek powierzchni podlogi do pola obrazu w
5
Michał:
rozwiaz układ równań
ay+bx
ab
−
ab
2
ab
=
1
Taro:
pocisk u wylotu lufy o długości l=70 cm ma prędkość v
1
=700m/s.Jaka będzie prędkość tego pocisku przy wylocie z lufy ,jeżeli lufę skrócimy o d=20cm ? ruch pocisku w lufie przyjać jako
4
dex:
Oceń prawdziwość zdania złożonego: Jeśli Piotr jest synem Tadeusza to Tadeusz jest starszy od Piotra.
6
asdaf:
rozwiazac taki uklad za pomoca macierzy x+ y + 2z = 2
2
Tomek:
Sprawdź, czy
3
log
9
5*log
25
27=
4
2
hose:
|
√
3
tg(
x
3
)|=1
1
Houdinichini:
reszta z dzielenia 998 przez liczbę naturalną n jest równa 8 zaś reszta dzielenia liczby 133 przez tą samą liczbę naturalną n jest równa 7. Znajdz liczbę n
1
Michał:
hej, narysuj wykres funkcji : y=2x+|x−1|
0
Miś:
No to mam jeszcze jedno zadanko.
1
Martyna:
zbiór A ma 11 elementów, zbiór B jest 8−elementowy, a do zbioru A suma B należy 13 elementów. określ, ile elementów ma zbiór:
2
anilek:
1
|x+4|−<5
2
tyle ze nie wiem jak wpisać ale tam gdzie strzałka < taka to na dole jest jakby można powiedzieć minus
4
Iza:
2/3 różnej od 0 liczby a to 60% liczby b. Wobec tego iloraz a/b równy jest a) 2/5
1
karola:
1.W minionym roku w pewnym liceum 85% maturzystów nie zdawało matury z biologii. Na maturze biologię zdawało 27 osób. Wobec tego w minionym roku maturę w tej szkole zdawało
39
Adam:
Wykaż że
3
√
√
5
+2
−
3
√
√
5
−2
=1
2
karola:
1.Oprocentowanie kredytu hipotecznego w pewnym banku, które dotychczas wynosiło 8%, wzrosło o 2 punkty procentowe. Zatem oprocentowanie tego kredytu wzrosło
4
Marek:
Oblicz
1
1
+
log
3
5
log
2
5
4
Maja:
Jeżeli liczba a stanowi 110% liczby b, to: a) a=b+0,1
3
Julia :
Udowodnij, że
√
38−12
√
10
=2
√
5
−3
√
2
3
hose:
Rozwiąż równanie: ctg(|2x|)=1
6
Maja:
Lodówkę kosztującą 1215zł sprzedano podczas wyprzedaży za 972zł. Zatem obniżka ceny lodówki wynosiła:
4
Natala:
Na łące pasie się 6kóz i 20 owiec. Jaki procent stada pasących się zwierząt stanowią kozy
a) mniej niż 25%
1
Natala:
Liczba 25 stanowi p% liczby 40. Zatem: a) p=25
8
mm:
1. Oblicz średnią siłę oporu drzewa, w które wbił się pocisk na głębokość 10 cm. Prędkość pocisku wynosiła 800m/s. Masa wynosi 10g.
1
mm:
1. Oblicz średnią siłę oporu drzewa, w które wbił się pocisk na głębokość 10 cm. Prędkość pocisku wynosiła 800m/s. Masa wynosi 10g.
1
Sem:
Oblicz P(A\B) jeśli wiadomo, że P(B)=
1
3
10
Miś:
Znaleźć liczby naturalne x, y dla których spełnione jest równanie:
8
Różanaa:
Nierwóność : x
2
− 6 > 0
Z góry dziękuje
9
brunetka:
:::rysunek::: oblicz pola zacieniowanych figur.
0
brunetka:
:::rysunek::: znajdz skale podobienstwa mniejszej do wiekszej z narysowanych figur
1
hubert05:
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x) = x
2
− 3x +2 jeśli wiadomo że w wyniku dzielenia tego wielomianu W(x)
4
Guma90:
wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
1
Guma90:
wyznacz płaszczyznę styczną do wykresu funkcji dwóch zmiennych