Równania i Nierówności
KarO: Jakie są dobre wyniki tych działań bo za każdym razem wychodzi mi co innego
1)5
x+5
3x<30
2)log
0,25log
4(5−x
2)>0
3)x+log
2(1+3
−x)=xlog
26+log
212
proszę o pomoc
1 paź 19:33
Mila: 5x+(5x)3−30<0
za 5x podstaw jakąs literę
1 paź 19:39
Godzio: I pamiętaj że ta literka jest dodatnia
1 paź 19:41
KarO: 1)t3+t−30<30
(t2+3t+10):(t−3)<0
z delty wychodzi na −
a z drugiego równania t=3 i t jest dodatnie
ale jak obliczyć 5x=3 ?
1 paź 19:48
KarO: *t3+t−30<0
1 paź 19:49
Eta:
W(3)= 27 +3−30 =0
t= 3
podziel (t3+t−30) : ( t−3) =....
1 paź 19:53
Mila: 5x=3 x=log5 3
1 paź 20:17
KarO: ma ktoś jakiś pomysł na 3) ?
1 paź 20:24
Eta:
| | 3x +1 | |
3/ x= log22x 1+3−x= |
| |
| | 3x | |
| | 3x +1 | |
log22x* |
| = log2(6x *12) |
| | 3x | |
2
x*3
x +2
x= 12*2
x*(3
x)
2
12*2
x*(3
x)
2−2
x*3
x−2
x=0
2
x( 12*(3
x)
2−3
x −1)=0
2
x=0 −−− sprzeczność lub 12*(3
x)
2−3
x −1=0
3
x= t, t>0
12t
2−t+1=0
dokończ ............
1 paź 20:50
KarO: delta t jest ujemna a wiec brak rozwiązań ?
1 paź 21:09
Eta:
wkradł się chochlik powinno być ( zobacz linijkę wyżej)
12t
2 −t
−1=0
1 paź 21:15
KarO: a wiec wyniki są
| | ln3 | |
1)x=(− nieskończonosć, |
| )
|
| | ln5 | |
2)x=(−
√5,−2) i (2,
√5)
2 paź 16:50
KarO: dobrze ?
2 paź 16:50