Elementy stytystyki opisowej.Teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka
Tancerz: Zadanie dla Godzia

Słyszłem od innych forumowiczów że jesteś dobry z matmy
W pudełku znajduje się 10 kul białych i 8 kul czarnych. Losujemy trzy kule. Sporządź drzewo
tego
doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo:
a) zdarzenia A, że wylosowano dwie kule czarne,
b) zdarzenia B, że wylosowano co najmniej dwie kule czarne,
C) zdarzenia C, że wylosowano co najmniej jedną kulę czarną
nie brałem tego jeszcze wogóle w szkole proszę cie o wytłumaczenie
1 paź 22:51
tancerka:
a gdzie słyszałeś?
1 paź 23:00
Tancerz: od znajomych którzy korzystają z tego forum
1 paź 23:02
Tancerz: Godzio mam problem bo nie wiem jak to policzyć jakbyś mi pomógł w zadaniu,
chciałbym to zrozumieć, wiem że do takich jak ja trzeba ciepliwości
1 paź 23:11
Godzio:
Moment

Mam już doświadczenie z "trudnymi przypadkami" także spokojnie, damy radę
1 paź 23:16
Tancerz: ja tego zadanie nie mogę ruszyć proszę cię o wytłumaczenie i rozwiązanie
1 paź 23:18
Eta:
pamiętaj
Godzio o "krzakach"
1 paź 23:22
Godzio:
| | | | 18! | |
Ω = | −− losujemy 3 kule z 18 to jest chyba oczywiste ... = |
| = |
| | | 3! * 15! | |
| | 15! * 16 * 17 * 18 | |
= |
| = 816 |
| | 1 * 2 * 3 * 15! | |
| | | | |
a) A = | −− losujemy 2 kule czarne i jedną białą (z tych co mamy dostępne) |
| | |
| | 8! | | 6! * 7 * 8 | |
... = |
| = |
| = 28 |
| | 2! * 6! | | 1 * 2 * 6! | |
b) [co najmniej 2 kule → albo wyciągniemy 2 kule czarne (i jedną białą) albo 3 (i 0 białych) ]
| | | | | | | | 8! | |
B = | + | = 28 + |
| * 1 = |
| | | | 3! * 5! | |
| | 5! * 6 * 7 * 8 | |
28 + |
| = 28 + 56 = 84 |
| | 1 * 2 * 3 *5! | |
c) Spróbuj sam, co najmniej jedna kula czarna oznacza: albo jedną kulę czarną i dwie białe lub
dwie kule czarne i jedną białą lub trzy kule czarne i 0 białych, (patrz. b) )
W razie co pytaj, drzewka trzeba narysować do każdego zdarzenia ?
1 paź 23:28
Tancerz: postaram się to zadanie zrozumieć czekam na pomoc
1 paź 23:29
Godzio: Wyśle skan krzaków, bo tutaj za szybko ich nie narysuje
1 paź 23:30
Tancerz: a drzewka narysujesz mi
1 paź 23:31
Gustlik: Takich zadan NIE ROBI SIĘ DRZEWAMI

! Krzakoterapia w tym przypadku to sposób "dookoła
świata". Od tego jest kombinatoryka.
Symbol silni:
n!=1*2*3*4*...*n − iloczyn kolejnych liczb od 1 do n.
Przyjmuje się, że 0!=1 i 1!=1.
| | | | 18! | | 15!*16*17*18 | |
|Ω|=C183= | = |
| {15!}= |
| =816 (wyciągasz w liczniku |
| | | 3! | | 15!*1*2*3 | |
"wiekszą silnię" z mianownika, w tym przypadku 15!, domnażasz do końca, czyli do 18, w
mianowniku rozpisujesz 3!, po rozipsaniu skracasz 15! oraz pozostałe czynniki licznika i
mianownika, które można).
| | 8! | | 10! | | 6!*7*8 | | 9!*10 | |
|A|=C82*C101= |
| {6!}* |
| {9!}= |
| * |
| =28*10=280
|
| | 2! | | 1! | | 6!*1*2 | | 9!*1 | |
(muszą być dwie kombinacje, bo skoro mamy wylosować 2 kule czarne z 8, a losujemy 3 kule, to
trzeba "dolosować" 1 kulę białą z 10, zawsze gdy losuje się elementy dwóch rodzajów, to mnoży
się kombinacje jednych przez kombinacje drugich − zwykła reguła mnożenia).
c.d.n. zaraz wrócę, zrobię resztę.
1 paź 23:31
sushi_ gg6397228:
Losujemy trzy kule. −−> nic nie pisze czy od razu wszystkie (drzewko niepotrzebne)
czy pojedynczo ze zwracaniem czy bez zwracania
1 paź 23:32
Tancerz: nic nie pisze że bez z wracania czy z wracanie
1 paź 23:34
sushi_ gg6397228:
ani czy 3 na raz czy pojedynczo−−> a to ma znaczenie, bo wtedy sie liczy to dla TRZECH
róznych wzorów
1 paź 23:35
Tancerz: nic sprawdzałem
1 paź 23:36
Godzio:
W a) zjadłem 10, 280 oczywiście powinno być
1 paź 23:37
Tancerz: a narysujesz mi drzewko Godzio
1 paź 23:38
Tancerz: nie wiem jak tu się rysuje drzewa
1 paź 23:38
Godzio:
Coś mi to drzewko wyjść zgodnie z odp. nie chce
1 paź 23:43
Gustlik: Widzę, że Godzio zrobił zadanie jak trzeba, chciałem zrobić tym samym sposobem. Pozdrawiam
1 paź 23:45
Problemowa: w b) też powinno być 280+56=336
1 paź 23:45
Problemowa: w b) też powinno być 280+56=336
1 paź 23:45
Godzio:
No bo przepisywałem od razu z A to stąd ten błąd
1 paź 23:51
Problemowa: Ale patrz, w tym zadaniu drzewko i tak jest bez sensu totalnie. To nie łatwiej by było założyć,
że kulki są identyczne i za pierwszym razem są 2 sposoby wylosowania kulki (Biała lub Czarna),
za drugi razem już będą 4 kombinacje kolorów no i na koniec 8... ?
1 paź 23:58
Gustlik: C) zdarzenia C, że wylosowano co najmniej jedną kulę czarną
To można zrobić z dopełnienia − wtedy rozpatrujemy jeden przypadek zamiast trzech:
C' − nie wylosowano kuli czarnej (czyli same białe)
| | | | 10! | | 7!*8*9*10 | |
|C'|=C103= | = |
| {7!}= |
| =120
|
| | | 3! | | 7!*1*2*3 | |
|C|=|Ω|−|C'|=816−120=696
1 paź 23:59
Godzio: Też tak chciałem zrobić, ale stwierdziłem że skoro mamy już podpunkt b to zadanie jest tak samo
proste robiąc metodą z dopełnieniem
2 paź 00:09
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
...
| | | |
P(C) = 1 − P(C') = 1 − |
| = ... |
| | | |
2 paź 02:07
Tancerz: gdzie w podpunkcie a) zjadłeś 10 możesz napisać
2 paź 10:33
Problemowa: | | | | | 8! | |
Godzio pominął w wyniku drugi symbol Newtona. Powinno być A= | = |
| * |
| | | 2!6! | |
| | 10! | |
|
| = (tak jak Godzio obliczył) 28 * 10 (z drugiego symbolu Newtona) = 280 |
| | 1!9! | |
2 paź 10:38
Tancerz: Godzio rozpisz mi proszę w który miejscu w podpunkcie a) ma być 10
2 paź 10:45
Problemowa: No przecież Ci już rozpisałam
2 paź 10:48
Tancerz: Godzio narysuj mi drzewka albo wrzuć zdjęcie to ważne
2 paź 10:48
Godzio:
Problemowa to rozpisała ale ok
| | | | | | | |
A = | * | = 28 * 10 = 280 | masz wyliczone na początku, dochodzi |
| | | | |
| | | | | |
tylko | = 10 (na początku napisałem | = n ) |
| | | |
2 paź 10:49