Równoległobok
BethP: 1. Oblicz pole równoległoboku, w którym przekątne o długościach 17 i 26 przecinają się pod
kątem 30st.
2. Punkty A, B, C są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne
wierzchołka D i obwód równoległoboku, gdy A(−2, 3), (7,2), (0,5)
3. Punkty A,B,C takie że A(0,0) B(3,1) C(4,3) są kolejnymi wierchołkami równoległoboku ABCD.
a) Oblicz obwód równoległoboku
b) Oblicz odległość punktu C od prostej AB
c) Oblicz pole równoległoboku.
1 paź 16:55
Godzio:
| | 1 | |
1. P = |
| e * f * sin30o |
| | 2 | |
1 paź 16:55
Gustlik: ad 2
https://matematykaszkolna.pl/forum/103388.html .
ad 3. Podobnie jak ad 2.
ad a) Do wyznaczenia obwodu wystarczą nam boki |BA| i |BC| − najlepiej wektoram.
BA
→=A−B=[0−3, 0−1]=[−3, −1]
|BA|=
√(−3)2+(−1)2=
√9+1=
√10
BC
→=C−B=[4−3, 3−1]=[1, 2]
|BC|=
√12+22=
√5
Odp. Obwód=2
√10+2
√5
ad c) Zrobie najpierw, bo wysokość wygodniej będzie obliczyć z pola.
Licze pole równoległoboku − korzystam z wzoru wektorowego:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18
Wyznacznik wektorów:
d(BA
→, BC
→)=
| −3 −1 |
| 1 2 |
=(−3)*2−(−1)*1=−6+1=−5
Pole = |d(BA
→, BC
→)|=|−5|=5
ad b)
Odległość punktu c od prostej AB to wysokość równoległoboku.
Korzystam z klasycznego wzoru na pole:
P=ah
P=5, a=|AB|=
√10
5=
√10*h /:
√10
1 paź 17:36