zadania z treścią prowadzące do równań kwadratowych
mmm...: W wyniku analiz rynkowych skonstruowano dwie funkcji określające miesięcznie zapotrzebowanie
rynku (popyt) na szynkę (w tonach) oraz wielkośc miesięcznych dostaw (podaż) szynki na rynek
(w tonach)
popyt(c)=0,04c2−2,4c+37 podaż(c)=0,03c2+0,15c+1
gdzie c− cena szynki w zł za kg i c należy (5;25) Oblicz przy jakiej cenie szynki
− podaż będzie równoważyc popyt (tzw.cena równowagi)
− nadwyżka podaży nad popytem będzie przekaraczac 11 ton miesięcznie
1 paź 17:14
zibi: 1. Cena równowagi gdy popyt(c) = podaż (c)
wstawiamy wielomiany i rozwiązujemy:
0,04c2−2,4c+37=0,03c2+0,15c+1
0,04c2−0,03c2−2,4c−0,15c+37−1=0
(0,04−0,03)c2−(2,4+0,15)c+36=0
0,01c2−2,55c+36=0 / obydwie strony równania mnożymy przez 100 żeby otrzymać liczby całkowite
c2−255c+3600=0 rozwiązujemy równanie kwadratowe (wzór na Δ, potem pierwiastki itd)
2. nadwyzka podaży nad popytem oznacza, że: podaż(c)−popyt(c)=11 (ton)
wstawiamy wielomiany i doprowadzamy do równania kwadratowego tak jak wyżej:
(0,03c2+0,15c+1)−(0,04c2−2,4c+37)=11
(0,03−0,04)c2+(0,15+2,4)c+(1−37−11)=0
−0,01c2+2,55c−47=0 rozwiązujemy równanie ( wzory na Δ potem pierwiastki)
Rozwiązaniem równań kwadratowych są dwa pierwiastki , brać pod uwagę nalezy pierwiastki
należące do obszaru cen dodatnich c>0.
1 paź 17:53