zadania z treścią prowadzące do równań kwadratowych
kkk33: dwóch graczy zaobyło w jednym zezonie 100bramek kluby za każdą wypłacały im pieniądze. Po
sezonie okazało się że otrzymali równe kwoty za strzelone bramki. Gdyby pierwszy zdobył tyle
bramek co drugi o otrzymałby 72tyś a jakby drugi zdobył tyle co pierwszy to otrzymałby 32tyś.
Oblicz ile bramek zdob każdy z nich i jaka była wysokośc premi w obu klubach za strzelone
bramki
1 paź 17:23
Eta:
x −−−− ilość bramek dla 1)
100−x −−−− ilość bramek dla 2) , x€N+ i x<100
p −− premia dla 1)
t −−− premia dla 2)
| | xp | |
x*p = (100−x)*t => t= |
| |
| | 100−x | |
z treści zadania
| | xp | |
p*(100−x)= 72000 i x*t= 32000 => x* |
| = 32000 |
| | 100−x | |
rozwiąż ten układ równań
podstaw
z pierwszego do drugiego równania p= U{72000}{100−x)
otrzymasz
32000(100−x)
2 = 72000 x
2
| | 3 | | 3 | |
to 100−x= |
| x lub 100−x = − |
| x .... odrzucamy |
| | 2 | | 2 | |
200−2x= 3x => x= 40 bramek
dokończ już sama .......
1 paź 21:34