oblicz...
tadeusz: Jaka będzie prędkość (wartość i kierunek) ciała rzuconego poziomo z prędkością początkową
vo=30m/s po czasie t=4s ruchu ?
zibi:

Ciało rzucone poziomo bedzie poruszało się ruchem jednostajnym z niezmienna prędkością V
0, a
jednocześnie zacznie nabierać prędkości skierowanej pionowo w dół wynikającej z przyśpieszenia
grawitacyjnego o wartości g=10 m/s
2 (na rys Vg)
Wartość prędkości V
g=gt
2/2
Wartość wypadkowej prędkości ciała V wyznaczamy z tw Pitagorasa V=
√(V02+Vg2)
Kierunek prędkości V określa kąt α pomiędzy wektorem V a poziomem czyli wektorem V
0.
tg(α)=V
g/V
0, stąd wartość kąta α=arctg(V
g/V
0)