pierwiastki
natalia: √10 i jeszcze w pierwiastku jest 3na górze, bardzo proszę o pomoc oraz w dwóch pozostałych
2√za pierwiastkiem ułamek pięć piątych
na kresce ułamkowej 3+√2 i pod kreską √7 bardzo prosze o pomoc
1 paź 17:16
natalia: błagam musze miec to na poniedziałek , bardzo prosze
1 paź 18:24
Godzio:
Musisz zapisać, zrozumiałem tylko to:
Chodzi o usunięcie niewymierności ?
p { ... } =
√...
| | ... | |
U {...}{...} = |
| bez spacji pomiędzy p i U , a { |
| | ... | |
1 paź 18:27
natalia: tak usunięcie niewymierności ,
tak to jest ten przykład , a następne juz pisze
3 √10 juz wyjaśniam ta trójka jest nie przed pierwiastkiem tylko nad pierwiastkiem czyli
szescienny pierwiastek z 10
2√ i pod pierwiastkiem pięć piątych w ułamku żadnego z przykładu nnie kumam więc blagam o pomoc
2 paź 11:56
Godzio:
Zapamiętaj !
√a *
√a = a dla a ≥ 0
√a *
√b =
√ab dla a,b ≥ 0
Dlatego usuwając niewymierność mnożymy przez:
| 3 + √2 | | √7 | | √7(3 + √2) | | 3√7 + √14 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √7 | | √7 | | 7 | | 7 | |
3√10
2 paź 12:00
natalia: drugi przykład co napisałeś to ten o który mi chodzi a ostatni to ten drugi przez ciebie
napisany samo pięć piątych jest na kresce ułamkowej a ten pierwszy jest juz ostatecznie
rozwiązany

dziękuje jak nie wiem co
2 paź 14:43
Godzio:
Pierwszy rozwiązany, a w pozostałych nie ma co liczyć 2√55 = 2√1 = 2
2 paź 14:47
natalia: a pierwszy mam pozostawić bez żadnego rozwiązywania
2 paź 14:52
natalia: pierwszy czyli szescienny pierwiastek z 10
2 paź 14:53
Godzio:
No bo z tym nie da się nic zrobić
2 paź 14:58
natalia: ok dzięki jak nie wiem co
2 paź 15:00