SKALA , BARDZO PROSZĘ O POMOC!
rufus: Oblicz pole powierzchni podłogi w klasie o wymiarach 6 m x 9 m. Jaką powierzchnię kartki w cm2
zajmie plan tej podłogi w skali 1:200? Jle wynosi stosunek powierzchni podlogi do pola obrazu
w
skali?
1 paź 15:27
think: pole prostokąta o bokach 6m i 9 m to

?
P
p = ...?
6m = 600cm
9m = 900cm
600[cm] : 200 = 3[cm]
900[cm] : 200 = 4,5[cm]
Pole prostokąta o bokach 3[cm] i 4,5[cm] to
P
s = ...?
| | Pp | |
I na koniec masz podać ile wynosi |
| = ...? |
| | Ps | |
1 paź 15:39