Rozwiąż układ równań
Delisle: log5x + 3log3y = 7
xy = 512
złączone klamerką. Ktoś ma pomysł jak się za to zabrać?
1 paź 17:30
Jack:
na pewno dobrze przepisałeś?
1 paź 17:38
Trivial:
Na dobry początek 3log3y = y, zatem:
(1) log5x + y = 7→ log5x = 7−y
(2) xy = 512 /log5
ylog5x = 12
Łącząc:
y(7−y) = 12
...
1 paź 17:41
Jack:
D: x,y>0, x≠1
z drugiego mamy, że log
x5
12=y,
z pierwszego mamy, że log
5 x + y=7
Stąd: log
5x + 12log
x 5=7
| | 1 | |
Podstaw t=log5 x (t>0), wówczas |
| =logx 5. |
| | t | |
1 paź 17:42
Delisle: Owszem − przepisane dokładnie jak z podręcznika (opócz klamerki łączącej oba równania, której
nie da się zrobić tutaj, z tego co się orientuję).
1 paź 17:43
Godzio:
Da się
| ⎧ | log5x + 3log3y = 7 | |
| ⎩ | xy = 512 |
|
1 paź 17:43
Jack:
| ⎧ | log5x + 3log3y = 7 | |
| ⎩ | xy = 512 |
|
1 paź 17:44
Godzio:
k {TEKST &TEKST} = [ bez spacji między k, a { ] =
Tyle że nie można pisać dużych ułamków, tylko małe:
1 paź 17:45
Tad:
log5x+y=7 ... log5x=7−y ... 57−y=x
do drugiego
(57−y)y=512
1 paź 17:48
Trivial: Dziwne drogi. W takich równaniach mechanicznie biorę log.
1 paź 17:49