matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
hose:
Rozwiąż równanie: cos
2
3x −
1
2
cos3x = 0
1 paź 14:26
Jack:
cos3x(cos3x−
1
2
)=0
π
π
kπ
cos3x=0 ⇒ 3x=
+kπ ⇒ x=
+
dla k∊C (całkowite)
2
6
3
∨
π
π
cos3x=
1
2
⇒ 3x=−
+2kπ ∨ 3x=
+2kπ ⇒
3
3
π
2kπ
π
2kπ
⇒x=−
+
∨ x=
+
dla k∊C (całkowite)
9
3
9
3
1 paź 14:41