:)
monia: Stosunek obwodu dwóch kwadratów jest równy 1:3. Oblicz długość boku każdego z nich, jeśli suma
pól tych kwadratów wynosi 160cm2.
powinno wyjsc 4 i 6. mi wychodzi 4 i 12. gdzie robie blad?
1 paź 16:34
Sławek:
a czy 4:6 = 1:3 czy może 4:12 = 1:3
1 paź 21:43
Gustlik: Stosunek obwodów dwóch figur podobnych jest równy stosunkowi odpowiadajacych sobie boków, a
więc jest równy skali podobieństwa k.
| | P1 | | 1 | |
Zatem stosunek pól |
| =k2= |
|
|
| | P2 | | 9 | |
Przyjmijmy, że:
P
1=P
x
P
2=9P
x
P
x+9P
x=160
10P
x=160 /:10
P
x=16
a
12=16 /
√
a
1=4
a
2=3a
1=3*4=12
2 paź 00:05
Karolina : No więc wystarczy tylko scałkować.
25 lis 19:16