;)
danonek:

a)Podaj dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje najmniejszą wartość;
b)Oblicz wartość wyrażenia f(0)−4*f(−5)
c)Podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=−2
1 paź 22:43
danonek: odpowiedzi to :
a ) x=3 lub x=−3
b ) 5
c) 4 rozwiazania
1 paź 22:45
danonek: wytłumaczy mi to ktoś?
1 paź 22:45
danonek: nie ma chetnych?
1 paź 23:00
Sławek:
a) z rysunku wynika, że dla x=3
możemy też odczytać: xw = 3, yw= −4, f(0)=5, x1=1, x2=0
Zapiszemy równanie w postaci kanonicznej i obliczymy parametr 'a'
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=a(x−3)2−4
f(0)= a(0−3)2−4
5 = a(0−3)2−4
5 = 9a−4
9a = 5−4
9a=9
a=1
to samo równanie:
− w postaci kanonicznej f(x)=(x−3)2−4
− w postaci iloczynowe f(x)=(x−1)(x−5)
− w postaci ogólnej f(x)=x2−6x+5
pkt. b)
f(0)=5
f(−5)=(−5)2−6*(−5)+5=25+30+5=50
f(0) − 4* f(−5) = 5 − 4*60 = 5 − 240 = −235
coś mi tu nie gra
idę spać
A tak w ogóle czy to dobry rysunek i treść oraz odpowiedzi?
1 paź 23:40
danonek: wszystko jest tak jak w ksiażce
1 paź 23:41
sushi_ gg6397228:
zadanie trzeba zrobic z postaci iloczynowej
y=a(x−x1)(x−x2)
x1=1
x2=5
x=0
y=5
a=.... wyliczamy z czerwonego wzoru
xw=3 , potem mozna podstawic pod wzor czerwony i wyliczyc y=yw
1 paź 23:43