prawdopodobieństwo klastyczne
Gośka: Proszę o pomoc ; ) W klasie IIIb, liczącej mniej niż 30 osób, jest 15 dziewcząt i pewna liczba
chłopców. Wybieramy losowo dwuosobową delegację tej klasy. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że
| | 1 | |
wśród wybranych osób jest jedna dziewczyna i jeden chłopiec jest równe |
| . Ilu chłopców |
| | 2 | |
jest w tej klasie?
1 paź 16:04
Gośka: proszę o pomoc ; )
1 paź 18:33
Eta:
n −−ilość uczniów , n <30
n−15 −− ilość chłopców i 15 dziwczyn
| | | | (n−1)*n | |
|Ω|= | = .............. = |
| |
| | | 2 | |
podstaw dane i rozwiąż to równanie, pamiętaj ,że n <30
1 paź 19:51
oh: 15*15=
4 gru 19:09