zadanko
laura: Suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17. znajdź te
liczby.
Odpowiedź to:(4,1) lub (−1,−4)
Jak to zrobić?
1 paź 15:12
Jack:
x − pewna liczba
x2+(x−3)2=17
1 paź 15:13
laura: x2+(x−3)2=17
x2+x2−6x+9=17
2x2−6x+9−17=0
2x2−6x−8=0
I teraz delte?
1 paź 15:16
Jack:
podziel przez 2 najpierw. Potem możesz odgadnąć pierwiastki albo z delty
1 paź 15:18
laura: no to mi wyszło −1 i 4 , a jak obliczyć zeby wyszlo jeszcze1 albo −4?
1 paź 15:22
Jack:
Wyszło Ci −1. To znaczy że liczba mniejsza od niej to −1−3=−4. ⇒ (−1,−4)
Ale wyszło Ci też 4, to znaczy że liczba mniejsza od niej to 4−3=1 ⇒ (4,1)
1 paź 15:25
laura: ahaaaa
dziękuję
1 paź 15:29
Jack:
1 paź 15:29