Co robię źle w zadaniu z ciągu arytmetycznego
7733: Co robię źle?
Zadanie:
Rozwiąż równanie: −30−26−22+...+x=264
Biorę wzór na sumę w ciągu.
r=4
Sx=264
Sx=(2a1+(x−1)r/2)x
264=(−60+4x−4/2)x
264=(−64+4x/2)x
528=(−64+4x)2x
528=−128x+8x2
delta = 5248
pierwiastek z delty jest nei calkowity wiec coś muszę mieć źle
1 paź 18:13
1 paź 18:22
Godzio:
a
1 = −30
a
n = x = a
1 + (n − 1) * r n = ?
| | x + 34 | |
x = − 30 + 4n − 4 ⇒ n = |
| , a nie "x" tak jak Ty podstawiłeś |
| | 4 | |
1 paź 18:31
Sławek:
x=a
n=a
1+(n−1)r= −30+(n−1)*4= −30+4n−4=−34+4n
| | a1+an | | −30−34+4n | | −64+4n | |
Sn= |
| * n = |
| * n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
528=−64n+4n
2
4n
2−64n−528=0
Δ=b
2−4ac
Δ=(−64)
2−4*4*(−528)= 4096+8448=12544
√Δ=112
| | 64−112 | |
n1= |
| =−6 odrzucamy bo ujemne |
| | 8 | |
x=a
22= −34+4n= −34 + 4*22= −34+88=54
1 paź 18:57
7733: Wielkie dzięki.
x liczyłem jak n i stąd problem.
1 paź 20:44
7733: I mnożenie źle wykonałem
1 paź 20:47