Ciągi
Pepsi2092: Ciag (an) określony jest w następujacy sposób: n−ty wyraz ciągu (an) jest równy liczbie liczb
pierwszych nie większych on n. Jak zapisac wzór ogólny tego ciagu? Wiem, ze zadanie da się
zrobic na piechotkę, bo polecenia brzmia:
a) Podaj trzynasty wyraz tego ciągu
b) które wyrazy ciagu sa równe 4?
c) Sporządź wykres ciągu an dla n≤8
Trzeba robic na piechotkę czy da sie jakiś wzór ogólny wyznaczyć?
1 paź 21:36
Eta:
tak na piechotę
1 paź 21:49
Eta:
a1=1 bo {2}
a2=2 bo {2,3}
itd ...........
1 paź 21:51
Pepsi2092: A ja to inaczej myslałem
Eta:
a1=0 bo w przedziale (0,1> nie ma liczb pierwszych
a2=1 bo w przedziale (0,2> jest jedna liczb pierwsza itd
a3=2
ale pewnie coś powaliłem
1 paź 21:58
Eta:
nie doczytałam ..... masz rację
1 paź 22:06
Pepsi2092: czyli na piechotkę i bedzie gitara

Dziekować raz jeszcze
1 paź 22:14
tim: Eta...
1 paź 22:21
Eta:
tim
1 paź 23:14
tim: Eta.. jest jakiś kontakt z Toba oprocz forum ?
1 paź 23:16
Eta:
Hmmm.... na maila
1 paź 23:17
tim: A jeszcze inny..?
1 paź 23:17
Eta:
gad .... 6
2+1, 2*5
2,4
2*5, 5, 3
2
1 paź 23:20
tim: napewno?
napisz do mnie gad
abcdefg
abc tworzą ciag arytmetyczny, nierosnący i niemalejący na raz, którego a4=5.
de−bc=10
fg=33
1 paź 23:24
tim: gdzie de o znacza liczbę dwucyfrową 10d+e
bc oraz fg także
1 paź 23:26