pomóżcie obliczyć
Maja: Lodówkę kosztującą 1215zł sprzedano podczas wyprzedaży za 972zł. Zatem obniżka ceny lodówki
wynosiła:
a) 20%
b) 25%
c) 40%
d) 80%
1 paź 12:11
1 paź 12:18
Maja: jak niby ci wyszło 20%
1 paź 12:33
dero2005:
lodówka staniała o 1215 − 972 = 243 zł
243 zl stanowi 20% liczby 1215 czyli staniała o 20%
1 paź 12:35
Maja: aha no oki
1 paź 12:37
Maja: ale i tak wolałabym żebyś całość mi napisał krok po kroku mógłbyś pliisss
1 paź 12:39
Gustlik: Zrób proporcją:
1215 − 100 %
972 − x%
| | 100*972 | |
x= |
| =80 % − tyle % starej ceny zostało
|
| | 1215 | |
Zatem 100 % − 80 % = 20 %
1 paź 15:45