trygonometria
Marta: Jeżeli α jest kątem ostrym, to tożsamością trygonometryczną nie jest. Udowodnij rozwiązując
tożsamości.
A. 1+ cos
2α − sin
2α = 2cos
2α
| | 1 | |
B. cosα + cosαtg2α = |
| |
| | cosα | |
| | sinα+ cosα | |
C. |
| = 1 +tgα |
| | cosα | |
1 paź 17:38
Marta: Proszę pomóżcie mi mam z tego sprawdzian a tego nie rozumiem
1 paź 17:40
Godzio:
A, L = 1 + cos
2α − sin
2α = sin
2α + cos
2α + cos
2α − sin
2α = 2cos
2α = P
| | sin2α | | sin2α | |
B. L = cosα + cosα * tg2α = cosα + cosα * |
| = cosα + |
| = |
| | cos2α | | cosα | |
| | cos2α + sin2α | | 1 | |
= |
| = |
| = P |
| | cosα | | cosα | |
| | sinα + cosα | | sinα | | cosα | |
C. L = |
| = |
| + |
| = tgα + 1 = P |
| | cosα | | cosα | | cosα | |
Wszystko to tożsamości
1 paź 17:43
pomagacz:
1.
1 + cos
2(x) − sin
2(x) = (1 − sin
2(x)) + cos
(x) = cos
(x) + cos
(x) = 2cos
2(x)
2.
| | sin2(x) | | sin2(x) | |
cos(x) + cos(x)* |
| = cos(x) + |
| = U{cos2(x) + |
| | cos2(x) | | cos(x) | |
| | 1 | |
sin(x)}{cos(x)} = |
| |
| | cos(x0 | |
1 paź 17:46
Marta: Nie rozumiem przykładu 2. Mógłbyś mi to w jakiś sposób wytłumaczyć?
1 paź 17:48
Godzio:
Zapewne nie rozumiesz tego przejścia ze sprowadzeniem do wspólnego mianownika:
| | sin2α | |
cosα + |
| = [ sprowadzam do wspólnego mianownika ] = |
| | cosα | |
| | cosα | | sin2α | | cos2α | | sin2α | |
cosα * |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | cosα | | cosα | | cosα | | cosα | |
| | cos2α + sin2α | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
sin2α + cos2α = 1 −
jedynka trygonometryczna
1 paź 17:50
Marta: Dziękuję za pomoc. Zrozumiałam
1 paź 17:55
Godzio:
1 paź 17:55