Funkcja kwadratowa z parametrem
Problemowa: Dana jest funkcja f(x) = 2−x − 1 dla x > 0
−x2 − 4x dla x ≤ 0
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie f(x) = m ma dokładnie jedno
rozwiązanie.
Proszę o dokładne wytłumaczenie, bo nie mam pojęcia jak radzić sobie z funkcjami połączonymi z
parametrem...
1 paź 22:03
Jack:
ten parametr oznacza prostą poziomą zawieszoną na pewnej wysokości. Mając rysunek przykładaj
proste, np. y=3, y=6 itp, i sprawdzaj w ilu punktach ta prosta przetnie Twój wykres.
1 paź 22:05
Problemowa: Czyli będzie to m = −1/2 lub m ≥ 0 ?
1 paź 22:18
Jack:
nie, dla m∊ (−∞,−1> ∪ {4}
1 paź 22:21
Problemowa: No dobra. Narysowałam wykresy jeszcze raz i przedział (−∞,−1> zgadza mi się, ale bez 1, bo
drugi wykres nigdy nie przetnie punktu −1. i skąd 4? wykres dla x>0 nigdy nie przetnie punktu
4.
1 paź 22:31
Jack:
jako że drugi wykres nigdy nie przetnie prostej w −1, to właśnie dlatego dla m=−1 będzie tylko
jeden punkt przecięcia

. 4 stąd, że jest to wierzchołek paraboli (a więc również jeden punkt
przecięcia)
1 paź 22:33
Problemowa: Aaaa no rozumiem. Po raz drugi dzięki
1 paź 22:37
Jack:
1 paź 22:40