Znalezienie mz funkcji wykładniczej.
Marta: Mam prośbę o wytłumaczenie jak zrobić zadania.
zad.1 Do wykresu funkcji wykładniczej f(x) = ax należy punkt A=(3; 9). Wobec tego "a" równa
się...
zad. 2
Wskaż funkcję, która ma miejsce zerowe
A. f(x) = −3x B. f(x) = 3x−2 C.h(x) = 3x + 1 D.k(x) = 3x − 2
zad.3
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = 3x . Funkcja g(x) = f(x) + 3 z prostą o równaniu y = 3
A. nie ma punktów wspólnych B. ma jeden punkt wspólny C. ma dwa punkty wspólne
D. ma nieskończenie wiele punktów wspólnych
Proszę o wytłumaczenie jak mogę to zrobić
1 paź 14:44
Jack:
1. podstaw współrzedne punktu do równanie funkcji i wyznacz a.
2. spróbuj wykonać wyresy funkcji (myślę, że to pomoże Ci też zobaczyć jak te funkcje się
zachowują)
3. znów wykonaj rysunek.
1 paź 14:46
Marta: a czy da się to jakoś sprawdzić bez rysowania ?
1 paź 14:53
Jack:
pewnie że się da. Ale pytania są tak proste, że najlepiej najpierw nabyć wprawy na rysunkach.
1 paź 15:11