pomoc
tadeusz: Balon opada ze stała prędkością. Jaką mase m balastu należy wyrzucić, aby balon zaczął się
wynosić z tą samą prędkością?Masa balonu wynosi 300 kg , a siła wyporu 2900N
1 paź 18:22
zibi: ciężar balonu P=mg=300kg*10 m/s2= 3000 N
Jeśli 100 N różnicy między siłą wyporu powoduje jednostajne opadanie balonu to 100 N róznicy w
drugą stronę spowoduje jednostajne wzoszenie balonu z taką samą prędkościa. Wniosek: wyrzucamy
20 kg balastu, wtedy ciężar balonu wyniesie: 280kg *10 m/s2 = 2800 N, czyli ciężar będzie o
100 N mniejszy od siły wyporu.
Odp: należy wyrzucić 20 kg balastu
1 paź 18:46
Piotrek: Dziękuje bardzo za tak czytelne rozpisanie zadania
1 paź 18:53