Logarytmy
qam: Proszę o pomoc w zadaniu:
Wiedząc, że log 2 wynosi w przybliżeniu 0,301, oblicz wartość liczb:
a) log 5,
b) log 25,
c) log 40.
Pozdrawiam
1 paź 18:11
qam: a) i b) już udało mi się zrobić, także pozostaje tylko podpunkt c)
1 paź 18:21
Tad: log(2*2*10)= ...
1 paź 18:22
Godzio:
c) log40 = log(2
3 * 5) = log2
3 + log5 = 3log2 + log5 (skoro zrobiłeś a) to wynik już
wyznaczysz

)
1 paź 18:23
Godzio:
Ano można prościej
1 paź 18:23
qam: Dobra c) też już mam

1 paź 18:28
qam: Zrobiłem przed napisaniem posta tak jak Tad.
1 paź 18:29