zadanie fizyka
tadeusz: jadąc z prędkością v=72 km/h samochód hamuje na drodze s=50.oblicz współczynnik tarcia kół o
podłoże
1 paź 17:49
Gustlik: v
p=72 km/h : 3,6 = 20 m/s
s=50 m
v
k=0
Wzór bezczasowy:
v
k2−v
p2=2as
0
2−20
2=2*a*50
−400=100a /:100
a=−4m/s
s (znak minus oznacza opóźnienie), zatem |a|=4 m/s
Tarcie
T=m*|a| jako siła hamujaca
T=f*F
N=fmg − z definicji tarcia
m|a|=fmg /:m
|a|=fg /:g
1 paź 17:55
zibi: współczynnik tarcia k=Ft/P, gdzie Ft siła tarcia, ciężar samochodu P=mg ( m masa, g
przyśpieszenie ziemskie 10 m/s2)
Wykorzysamy zasadę zachowania energii która w tym przypadku oznacza, że poczatkowa energia
kinetyczna samochodu przekształcona została na pracę wykonaną przez się tarcia na zatrzymanie
samochodu na drodze s (50 m?)
Ek=Ft * s
m*v2/2=Ft*s
Ft=m*v2/(2*s), otrzymany wzór wstawiamy do wzoru na wsp. tarcia k,
k=Ft/P=mv2/(2s)/(mg)=v2/(2sg) , (1)
Potem należy sprawdzić jednostki [(m2/s2)/(m*m/s2)=1] ok !
Aby policzyć wartość trzeba przejść z prędkością na jednostki SI
v=72 km/h= 72000 metrów/(60min*60sek)=72000 m/3600sek= 20 m/s
teraz możemy już wstawiać wartości do wzoru
k=202/2*50*10=20/50=2/5
1 paź 18:10