g
:| chemia: Proszę o pomoc
Naszkicuj prosta opisana wzorem:
3x−y=2
1 paź 14:29
:| chemia: i
b)−13x−43y=4
1 paź 14:30
Paxel: −y=2−3x / podzielić przez −1
y=3x−2
rysujesz układ OX i OY
dla x bierzesz liczby od −n do +n, Obliczasz y zaznaczasz na osi punkty i rysujesz prostą. Tak
samo robisz w przykładzie b. Proste
1 paź 14:45
:| chemia: narysuj 1 przykład
1 paź 14:57
pomagacz:
3x − y = 2
−y = −3x + 2
y = 3x − 2
aby narysować prostą potrzeba przynajmniej dwa punkty, są nimi najłatwiejsze do obliczenia
punkty przecięcia z osiami:
x = 0
f(0) = 3*0 − 2 = −2
f(x) = 0
3x − 2 = 0
3x = 2
P
1 = (0, −2)
zaznaczasz i ciągniesz prostą
ten sam schemat jest w ppkt b)
1 paź 16:43