równoległobok
BethP: Punkty A, B, C są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz współrzędne
wierzchołka D i obwód równoległoboku, gdy A(−2, 3), (7,2), (0,5)
1 paź 17:00
Gustlik: Najlepiej wektorami.
AB→=B−A=[7−(−2), 2−3]=[9, −1]
DC→=C−D=[0−x, 5−y]=[−x, 5−y]
DC→=AB→=[9, −1], ponieważ wektory równoległe o takiej samej długości i tym samym zwrocie są
równe, a więc mają równe współrzędne.
−x=9
x=−9
5−y=−1
−y=−6
y=6
Odp.: D=(−9, 6)
Liczę teraz długości boków
|AB|=√92+(−1)2=√82=|DC|
AD→=D−A=[−9−(−2), 6−3]=[−7, 3]
|AD|=√(−7)2+32=√49+9=√58=|BC|
Odp.: Obwód = 2√82+2√58
1 paź 17:20