Proszę o pomoc w 2 zadaniach.
mm: 1. Oblicz średnią siłę oporu drzewa, w które wbił się pocisk na głębokość 10 cm. Prędkość
pocisku wynosiła 800m/s. Masa wynosi 10g.
2. Oblicz moc silnika windy jeżeli ta wciągneła na wysokość 10m ładunek o masie 1tony w czasie
1 min. Masa windy to 100kg.
1 paź 11:12
Mateusz:
1) Pocisk przed zderzeniem z drzewem poruszał się z określoną prędkością, więc posiadał
określoną energię kinetyczną. Po wbiciu się w drzewo jego energia kinetyczna uległa zmianie.
Siła oporu wykonała pracę na drodze 10cm, powodując zmniejszenie energii kinetycznej pocisku.
z powyzszych mozemy zapisac ze praca jaką wykonał pocisk wyraza się wzorkiem
W=F
op*s następnie korzystając z zasady zachowania energii ktora mowi nam ze suma energii
kinetycznej i potencjalnej w układzie na ktory nie działają siły zewnętzrne i nie następuje w
nim rozpraszanie energii wskutek działania sił niezachowawczych, jest wielkoscią stałą.
a wiec E
k1=Ek
2+W
Czyli, że energia pocisku przed zderzeniem musi być równa energii pocisku po zderzeniu oraz
wykonanej nad niim pracy.
W=E
k1=E
k2
za W podstawiam F
op*s i otzrymuje ostatecznie
| | Ek1−Ek2 | | 1 | mv12−mv22 | | 1 | m(v12−v22) | |
Fop= |
| = |
|
| = |
|
| |
| | s | | 2 | s | | 2 | s | |
v
1=800m/s
v
2=? pomysl

zad 2)
Nie wiem czy dobrze mysle ale moge chyba załozyc ze ładunek jest wciągany ze stałą prędkoscią
to wtedy siła jaką urządzenie (winda) działa na ładunek jest rowna co do wartosci sile
| | W | | mgh | |
ciężkości Q=mg wtedy praca W=Qh=mgh a moc P= |
| a wiec P= |
| ale niech to jeszcze |
| | t | | t | |
sprawdzi np
Trivial
1 paź 11:32
zibi: Zakładamy, że energia kinetyczna pocisku E= 0,5*m*V2 w całości zmieniła się na pracę zużytą na
pokonanie oporu drzewa W = F * S ( F − siła oporu, S − droga na jakiej siła oporu działała).
E = W
0,5*m*V2 = F*S stąd siła oporu: F = 0,5*m*V2 / S (1)
Sprawdzenie jednostek wyniku (1): [kg * m2/s2/m = kg*m/s2 = N] (newton, jednostka siły, ok)
Dane liczbowe przeliczamy do jednostek SI:
m=10g = 0,01 kg
V=800 m/s
S= 10cm = 0,1m
Wstawiamy do równania (1)
F = 0,5 * 0,01*8002/0,1 = 320 N
Wstawiamy do wzoru (1)
1 paź 11:35
Trivial: Wydaje mi się, że wszystko OK.
1 paź 11:35
hwdtel x3:
Zad 1 sformułujmy powyższe zadanie tak:
na masę m=10
−2 kg (o energii
mv22 ; v=800ms
−1 ) podziałała średnia siła
oporu F=? na drodze s= 10
−1 m i zadanie rozwiąże się samo.Mamy bowiem:
Zad 2 P=
mght , m=1000 kg ,g=9,81 ms
−2 , h=10 m , t=60 s
i to powinno wystarczyć!
1 paź 11:43
mm: Nie rozumiem tego zadania 2. Mógłby mi ktoś to krok po kroku wytłumaczyć?
t=1 min
h=10m
m windy=100 kg
m ładunku=1t
I co dalej?
1 paź 11:59
mm: A mam pytanie do pierwszego zadania.
F=?
s=h=10 cm=0,1m
v=800 m/s
m=10g=0,01kg
Ek=W
mv2/2=F*s/*2
mv2=2Fs/:2s
F=mv2/2s
F po podstawieniu wynosi 320000N? To źle?
1 paź 12:04
mm: F=32000N
1 paź 12:05
Klawisz:
Jak dostaniesz bykowcem w tyłek to powinieneś zrozumieć to zadanie
1 paź 12:40