Macierze pomoc
asdaf: rozwiazac taki uklad za pomoca macierzy
x+ y + 2z = 2
2x + 0y + 2z = 3
0x + y + z = 1
1 paź 13:41
think: Macierz A
[1 1 2]
[2 0 2]
[0 1 1]
det(A) = ...
policz jej wyznacznik i jeśli jest ≠ 0 to:
Liczysz wyznacznik macierzy A
x:
[2 1 2]
[3 0 2]
[1 1 1]
det(A
x) = ...
Liczysz wyznacznik macierzy A
y:
[1 2 2]
[2 3 2]
[0 1 1]
dat(A
y) = ...
Liczysz wyznacznik macierzy A
z:
[1 1 2]
[2 0 3]
[0 1 1]
det(A
z) = ...
1 paź 13:51
Trivial:
1 paź 13:53
asdaf: dzieki
1 paź 13:54
asdaf: pytanie mam jeszcze takie..jaka jest roznica jesli w tych samych rownaniach wynikami beda same
0 a nie liczby ≠0 ?
1 paź 14:07
Trivial:
Wtedy jeżeli rząd A jest równy wymiarowi A jest jedno rozwiązanie → tylko wektor zerowy.
Jeżeli rząd A jest mniejszy niż wymiar A, to jest nieskończenie wiele rozwiązań.
1 paź 14:10
asdaf: dzieki wielkie, szkoda ze na wykladach tego nie tlumacza
1 paź 14:12