oblicz
Maja: księżyc obiega ziemię w ciagu T=28dni, po orbicie o średnim promieniu r=384000km. oblicz jego
przyspieszenie dośrodkowe
1 paź 16:27
hwdtel x3:
| | 4π2r | |
ar= |
| ( promień w metrach , czas w sekundach [SI] ) |
| | T | |
1 paź 17:13
zibi: Przyśpieszenie dośrodkowe ciała poruszającego się po okręgu wyraża się wzorem:
a=v2/r gdzie v− prędkość ciała. (1)
Zakładając, że Księzyc porusza się po orbicie kołowej i znając czas obiegu Ziemi obliczamy
prędkość dzieląc drogę jaką pokonuje Księzyc przez czas:
v=2πr/T
wstawiając powyższe do wyrażenia (1) otrzymujemy:
a=4π2r2/(T2r)=4π2r/T2 [jednostka m/s2] (2)
przed wstawieniem wartości do wzoru (2) przeliczamy czas i promień na jednostki SI:
T = 28 dni = 28 dni * 24 godz * 60 min * 60 sekund = 2419200 s
r = 384000 km * 1000 m = 384000000 m
wstawiając powyzsze do wzoru: a=0,0026 m/s2
1 paź 17:15
hwdtel x3:
T2−oczywiście
1 paź 17:16
seba: drydfuyfuiygiuyyoh87rftydfry46∞πΩ∫→⇔α
3 paź 18:09
juki: on ma racje ten seba
3 paź 18:09