Wektory
Stachu: Proszę o pomoc
Dane są wektory a= (3 ;4 ;5) i b= ( −1; 2: 6). Określ kąt między wektorem a i b . Długość
wektorów.
1 paź 17:42
Godzio:
Nie znam się na tym, ale są chyba na to wzory, więc w czym problem podstawić ? No długość to
już chyba oczywista oczywistość...
1 paź 17:48
Stachu: no tak długość to łatwo obliczyć ale gorzej z kątem bo nie ma takiego wzoru ale chyba wiem jak
to rozwiązać tylko potrzebuję kogoś kto by mnie nakierował

Wydaje mi się że można
skorzystać ze wzoru I c I = I a II b I sin∡(a,b) gdzie c= a x b ... Może ktoś zna się na tym
i powie mi czy dobrze myślę ?
1 paź 17:57
Trivial: Iloczyn skalarny.
1 paź 17:59
Stachu: iloczyn skalarny :
a* b = (3*(−1), 4*2, 5*6 )
a*b= I a I I b I cos∡(a,b) dobrze jest ?
1 paź 18:03
1 paź 18:03
Godzio:
a o b = 3 * (−1) + 4 * 2 + 5 * 6 = ...
Dalej wiadomo
1 paź 18:04
Trivial: Dobrze dobrze. Teraz policz cosα i masz kąt.
1 paź 18:04
1 paź 18:05
Stachu: Dzięki wielkie
1 paź 18:05
Eta:
a o b= x1*x2+y1*y2+z1*z2
1 paź 18:05