Funkcja z wartością bezwzględną z sinusa
Problemowa: Dana jest funkcja f(x) = |sin(x)−0,5|
Podaj miejsce zerowe funkcji f w przedziale <−3600,3600>
1 paź 21:18
Jack:
narysuj wykres, a wszystko zobaczysz...
1 paź 21:34
Problemowa: No już rysowałam. Wyszły mi 4 miejsca zerowe x=300 , 1500 , −2100 , −3300. Ale nie wiem czy
to dobrze dlatego pytam.
1 paź 21:52
Piotrek: Musisz założyć, że :
sin(x) − 0,5 = 0
I liczymy dalej :
sin(x) = 0,5
x = arcsin(0,5)
x = 30
1 paź 21:55
Problemowa: no dobra, ale funkcja trygonometryczna ma kilka miejsc zerowych... zazwyczaj 4 w przedziale
<−2π,2π>
1 paź 21:56
Jack:
nie bardzo, Piotrek, bo arcsinx jest określony dla mniejszego przedziału niż podany w
poleceniu. Chyba nie trzeba aż tak komplikować.
|sinx − 0,5|=0 ⇔ sinx−0,5=0 ⇒ x∊{−360o+30o,−1800−30o,30o, 180o−30o }. Czyli tak, jak
Tobie wyszło.
1 paź 22:02
Problemowa: Aha. W takim razie dzięki za sprawdzenie
1 paź 22:04