zadanko
Karola: | | x+1 | | 1 | |
Rozwiąż równanie: |
| = |
| |
| | 4x | | x−1 | |
Doszłam do tego i nie wiem co dalej.
4x=(x+1)(x−1)
4x=x
2−1
−x
2+4x+1=0
1 paź 14:45
Paxel: obliczasz Δ ze wzoru b2−4ac
w tym przypadku a to −1 b to 4 a c to 1
w tym przypadku powinny Ci wyjść dwa rozwiązania.
1 paź 14:50
Karola: powinno wyjsc x1=2−√5 i x2=2+√5 a mi wyszło inaczej: x1=2−2√5 i x2=2+2√5.
gdzie zrobiłam błąd?
1 paź 14:57
Karola: powie mi ktos?
1 paź 15:04
Jack:
ile Ci delta wyszła?
1 paź 15:10
Karola: 20
1 paź 15:14
Jack:
| | −4−2√5 | |
a ile to jest x1= |
| ? |
| | −2 | |
1 paź 15:17
Karola: 2−2√5?
1 paź 15:18
Jack:
nie. Wyciągnij −2 przed nawias w liczniku dopiero potem skracaj!
1 paź 15:19
Karola: a dlaczego tak?
1 paź 15:23
Jack:
domyślam się że skróciłaś sobie 2 z 4. Nie można tak jednak robić, ponieważ w liczniku masz
odejmowanie.
1 paź 15:24
Karola: a no tak

dzięki
1 paź 15:25
Jack:
1 paź 15:26